Wat is mantelzorg?

Wat is mantelzorg?

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit de eigen omgeving zorgen. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Het gaat daarbij om hulp die verder gaat dan de gebruikelijke hulp die je biedt aan mensen zonder gezondheidsbeperkingen, zoals oppassen op gezonde kleinkinderen, een paar dagen zorgen voor je zieke partner of een keer boodschappen halen voor de buurvrouw die gevallen is.

Je kiest er vaak niet bewust voor om mantelzorger te worden. Het overkomt je. Zeker bij (plotselinge) ziekte, bijvoorbeeld van een kind, partner of ouder is het vaak logisch om de zorg te geven. Mantelzorg is niet verplicht  Al is het soms ingewikkeld om de nodige zorg anders te regelen. Mantelzorg is niet zoals vrijwilligerszorg waar je bewust voor kiest op een moment dat je er tijd voor hebt. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, kunnen hier niet zomaar mee stoppen en verrichten soms verpleegkundige handelingen.

Mantelzorg en vrijwilligerszorg noemen we ook wel informele zorg. Formele zorg is zorg door betaalde beroepskrachten die hiervoor opgeleid zijn. Informele zorg is zorg die gegeven wordt door iemand die dat niet voor zijn of haar beroep uitoefent.

Twijfel je of je een mantelzorger bent? Doe dan eens een test. Dat kan bijvoorbeeld via: https://www.mantelzorgpower.nl/tests/caretaker-test/start.

De Plu Heerde is er voor mantelzorgondersteuning in de gemeente Heerde en ondersteunt mantelzorgers op tal van manieren; bijvoorbeeld door:

  • Het organiseren van themabijeenkomsten;
  • Bieden van begeleiding in de vorm van gesprekken, tips en informatie;
  • Doorverwijzing naar zorg- en hulpinstanties in uw omgeving;
  • Meedenken over de combinatie mantelzorg, werk en/of andere bezigheden;
  • En tot slot door het organiseren van contact tussen mantelzorgers, zodat u ervaringen en tips uit kunt wisselen.

  • Dirk-Jan van der Veer is coördinator mantelzorgondersteuning en vrijwilligerswerk in de gemeente Heerde.
  • Zijn werkdagen zijn maandag, dinsdag en donderdag.
  • Contact opnemen kan via nummer 0578-699499 of mobiel 06-19302657.

Vacaturebank

» Lees verder

Aanmelden als vrijwilliger

» Lees verder

Nieuwsbrieven

» Lees verder