Mantelzorg en Werk

Combineer jij de zorg voor een naaste met een baan? Dan ben je niet de enige. Wist je dat één op de vier werknemers dit doet? Dat is een pittige klus. Het is dan ook belangrijk dat je een goede balans vindt om ervoor te zorgen dat je werk, zorg en vrijetijdsbesteding naast elkaar kunt blijven doen.

 

In een ideale situatie kun je werk, zorg en je sociale leven prima combineren. Toch is dit vaak niet zo en gaat de combinatie op den duur knellen. Het is voor jou, als mantelzorger, belangrijk dat je duidelijk krijgt waar het voor jou moeilijk verloopt. Soms helpt het door er met anderen, vrienden of familie over te praten.

 

Verschillende regelingen

Het is ook belangrijk om in gesprek te gaan met je werkgever en collega’s. Het bespreekbaar maken van je mantelzorgsituatie zorgt ervoor dat er aandacht en begrip voor je situatie ontstaat en er ondersteuning mogelijk is. Er zijn verschillende wettelijke verlofregelingen waar je als werkende mantelzorger gebruik van kunt maken. Daarnaast heeft jouw bedrijf misschien ook bedrijfsspecifieke regelingen die jouw kunnen helpen een betere balans te vinden tussen werk en het verlenen van zorg.

 

Tips en trucs

Om je te helpen in balans te blijven zijn er verschillende mogelijkheden van vervangende mantelzorg. Ook zijn er tips en trucs om je draaglast te verminderen en je draagkracht juist te vergroten.

Deze informatie geldt voor mensen die in loondienst werken en ook voor mantelzorgers die als zelfstandige werken.

 

In het ‘Zakboek Mantelzorg en werk’ van MantelzorgNL vindt je uitgebreide informatie over het combineren van je werk en de zorg. Ook kun je voor meer informatie kijken op de site van Mantelzorg.nl of contact opnemen met de Sociaal werker Mantelzorg & Vrijwilligers van De Plu Heerde, Linda Seinstra: L.Seinstra@heerde.nl, tel. 06-19302657.

Heb je belangstelling voor het ‘Zakboek Mantelzorg en Werk’ van MantelzorgNL? Stuur een mail naar L.Seinstra@heerde.nl en je krijgt het zakboek thuisgestuurd.

 

Vrijwilligerswerk Heerde

» Lees verder

Vacaturebank

» Lees verder

Melden van een vacature

» Lees verder

Aanmelden als vrijwilliger

» Lees verder

Verzekering

» Lees verder