Zorg voor onze mantelzorgers

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit zijn of haar omgeving zorgen. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Het gaat daarbij om hulp die verder gaat dan de gebruikelijke hulp die je biedt aan mensen zonder gezondheidsbeperkingen, zoals oppassen op gezonde kleinkinderen of een paar dagen voor je zieke partner zorgen.  


Mantelzorgers zijn van enorm belang voor mensen die afhankelijk zijn van hun zorg. Deze zorgvragers kunnen dankzij de mantelzorg vaak langer thuis blijven wonen en contacten met hun eigen vertrouwde kring mensen onderhouden. Door de zorg van mantelzorgers wordt er minder beroep gedaan op de professionele zorg.


Hoewel mantelzorgers met liefde en aandacht zorgen voor hun partner, ouder of kind; mantelzorg is op zijn tijd ook zwaar. Soms is mantelzorg 24 uur per dag, 7 dagen per week. Vooral het gevoel dat je altijd bereikbaar moet zijn, maakt mantelzorg zwaar. En natuurlijk de zorgen die daarbij komen kijken.


In de afgelopen corona periode hebben mantelzorgers het heel erg moeilijk gehad. Doordat de dagbestedingen dicht zaten, kinderen en kleinkinderen niet op bezoek mochten komen, op visite gaan een risico was of bezoek in een instelling niet mogelijk was, zijn mantelzorgers en hun zorgvrager op elkaar aangewezen geweest. Of van elkaar gescheiden geweest.

Stel je eens voor dat je een kind hebt dat in een instelling woont en je mag niet bij hem of haar op bezoek. Je kind niet even knuffelen, niet met elkaar kunnen praten behalve dan via skype of Face Time. Of je echtgenote is opgenomen in een Woon-/Zorgcentrum en je mag haar niet bezoeken. Als je haar dan belt, huilt ze alleen maar aan de telefoon. Ook mantelzorgers die hun zorgvrager de hele dag thuis hebben verzorgd omdat deze niet naar de dagopvang konden hebben het moeilijk gehad. Als je partner een vorm van Alzheimer heeft en niet begrijpt waarom de kinderen of de kleinkinderen niet meer op bezoek komen en daar de hele dag naar vraagt.


Er zijn in de afgelopen maanden vele verdrietige en schrijnende situaties geweest voor onze mantelzorgers. Ondanks alle moeilijkheden hebben zij zich moedig door deze periode heen geslagen.
 
Gelukkig krijgen we steeds meer ruimte om weer contacten buitenshuis te hebben. De dagbestedingen zijn weer open en men kan weer op bezoek bij mensen die in een instelling wonen. Natuurlijk allemaal met het in acht nemen van de RIVM maatregelen.
Laten we ons allemaal houden aan deze maatregelen om er voor te zorgen dat we niet opnieuw in een sociale lockdown terecht komen. Om goed voor onze mantelzorgers te zorgen. Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken of erger nog, ziek worden. We kunnen niet zonder mantelzorgers.

Vrijwilligerswerk Heerde

» Lees verder

Vacaturebank

» Lees verder

Melden van een vacature

» Lees verder

Aanmelden als vrijwilliger

» Lees verder

Verzekering

» Lees verder